Остър коментар за работата на парламента вчера направи пред БНТ Кристиан

...
Остър коментар за работата на парламента вчера направи пред БНТ Кристиан
Коментари Харесай

Вигенин: С така приетите промени в закона срещу домашното насилие само се замазват очите на хората

Остър коментар за работата на Народното събрание през вчерашния ден направи пред БНТ Кристиан Вигенин, зам.-председател на Народно събрание и народен представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Вчера станахме очевидци на неуместен метод към смяна на значимо законодателство, уточни той.

" Не се гордеем за крайния излаз, който се получи като текст и поради метода, по който беше признато. За нас беше неразбираемо това бързане, паническа реакция, която не би трябвало да е присъща за един съществено работещ парламент. Това е Народно заседание с обичаи, които се нарушават непрекъснато ", сподели Вигенин.

По думите му признатите текстове са непрецизни, а също по този начин са гласувани на второ четене на същото съвещание, което категорично е неразрешено от правилника на Народно събрание, когато има оферти за промени сред първо и второ четене.

" Има конституционно решение, което категорично споделя, че опцията на депутатите да вършат оферти сред двете четения е част от законодателния развой в една демократична страна и това е неприемливо от конституционна позиция. Готови сме да сезираме Конституционен съд. От една страна поради непрецизните текстове, които с нищо няма да трансформират битката с домашното принуждение и поради метода, по който се прави. Когато се одобряват две четения в едно съвещание, не е обикновено в демократична европейска страна. Когато самият парламент редовно и жестоко гази законите, какъв сигнал даваме на хората ", попита Вигенин.

Според него прибързаното гласоподаване е било за да се успокои обществото след случая в Стара Загора, само че " вместо да се мисли задълбочено и редовно, се трансформира под паника закона, с цел да се замажат очите на хората ", сподели той.

За идните локални избори сподели, че Българска социалистическа партия е във финалната фаза за номиниране на своите претенденти за кметове и общински съветници, което ще завърши при започване на септември.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР